Az IBA és az IBAHRI sajnálatosnak tartja Magyarország és Lengyelország felelosségre vonásának hiányát az EU helyreállítási tervé

Monday 3 August 2020

ENGLISH POLSKI

Az International Bar Association (Nemzetközi Ügyvédi Kamara (IBA)) és az International Bar Association’s Human Rights Institute (Nemzetközi Ügyvédi Kamara Emberi Jogi Intézete (IBAHRI)) sajnálatát fejezi, ki, hogy Magyarországot és Lengyelországot nem vonták felelosségre az EU helyreállítási tervével kapcsolatban, az Európai Unió azon aggályai ellenére, hogy a két ország nem tartja magát a jogállamisághoz és többszörösen megsérti az emberi jogokat. A két ország is részesülhet az Európa COVID-19 járvány utáni újjáépítésére szánt 750 milliárd eurós helyreállítási alapból, melyben az EU vezetok állapodtak meg.

Az IBA elnöke, Horacio Bernardes Neto az alábbi észrevételt tette: „Magyarországon és Lengyelországban a jogállamiság válságát tapasztaljuk, ahol az igazságszolgáltatást és a jogi szakmát gyakori támadások érik. Az EU nem nézheti tétlenül, hogy a demokratikus értékrendet ilyen támadások érjék. A gazdasági segítségnyújtás az európai értékek tiszteletben tartásának megkövetelése nélkül felbátoríthatja a magyar és a lengyel kormányt az elnyomás folytatására, anélkül, hogy bármiféle következménytol kellene tartaniuk az EU részérol. A jogi szakma globális képviselojeként az IBA felhívja az EU-t, hogy haladéktalanul új intézkedéseket vezessen be a jogállamiság védelmére.”

Az IBAHRI társelnöke és az ausztrál legfelso bíróság volt bírója (1996–2006), a tiszteletre méltó a tiszteletre méltó Michael Kirby AC CMG, kijelentette: „Az IBAHRI-t komolyan aggasztja, ahogy Magyarország és Lengyelország beavatkozik az igazságszolgáltatás függetlenségébe, és figyelemmel kíséri a két ország kormányainak hatalmuk kiterjesztésére tett lépéseit a koronavírus okozta válságot kihasználva. Sajnálattal láttuk, hogy az Európai Unió nem használta ki ezt a lehetoséget a jogállamság és demokrácia iránti elkötelezettség megerosítésére a helyreállítási terv egyeztetése során. Ezt a mulasztást Magyarország és Lengyelország az igazságszolgáltatást és a véleménynyilvánítás szabadságát érinto, a COVID-19 válság során eszközölt támadásaik jóváhagyásaként fogják értelmezni.”

Magyarország és Lengyelország a terv megvétózásával fenyegetett, ha az EU támogatást a jogállamiság és demokrácia megorzésétol teszik függové, és a javaslatok átszövegezését kényszerítették ki. Ennek eredményeképp az EU úgy döntött, hogy azonnali hatállyal semmiféle feltétel sincs érvényben, annak ellenére, hogy egy április 17-én elfogadott határozat a magyar és lengyel kormányoknak a COVID-19 válság során tanúsított viselkedését „az európai értékekkel abszolút összeegyeztethetetlennek” nevezte. A terv azt tuzte ki az Európai Bizottság számára, hogy javasoljon intézkedéseket a tagországok támogatásának leállítására abban az esetben, ha a jogállamiság megsértése áll fenn, de nem tért ki a legutóbbi lépéseik számonkérésére. Orbán Viktor , a magyar miniszterelnök „hatalmas gyozelemnek” nevezte a visszalépést, míg a lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki úgy jellemezte ezt, hogy „Lengyelországtól nem vonhatnak meg egyetlen eurót sem”.

Az IBAHRI társelnöke, és a svéd ügyvédi kamara legutóbbi volt fotitkára, Anne Ramberg Dr jur hc, megjegyezte: „Azoknak, akik a COVID-19 válságot arra használták ki, hogy regresszív és elnyomó intézkedéseket hozzanak, ne legyen lehetoségük feltételek nélkül hozzáférni a helyreállítási forrásokhoz. Az EU-nak meg kell követelnie, hogy azok a tagállamok, melyek nem tartják magukat a jogállamisághoz, nem tartják tiszteletben az emberi jogokat és a demokráciát, elszámoltatásra kerüljenek. Mivel ez nem feltétele az EU helyreállítási tervének, új intézkedéseket szükséges bevezetni a jogállamiság védelmére az Európai Unióban, hogy megakadályozzuk a jogállamiságot és igazságszolgáltatást éro további támadások jóváhagyását. Az Európai Uniónak meg kell erosítenie az „európai értékek” hitelét”.

Szeretnénk emlékeztetni Magyarországot és Lengyelországot arra, hogy az EU tagság feltétele a közös értékek betartása. Az Európai Unióról szóló szerzodés 2. cikke szerint: „Az Unió az emberi méltóság tiszteletben tartása, a szabadság, a demokrácia, az egyenloség, a jogállamiság, valamint az emberi jogok - ideértve a kisebbségekhez tartozó személyek jogait - tiszteletben tartásának értékein alapul”. A Szerzodés 7. cikke szerint ha az Európai Tanács egyhangúlag megszavazza, hogy ezen alapelvek megsértésre kerültek, az Európai Unió Tanácsa minosített többséggel úgy határozhat, hogy módosítja vagy felfüggeszti az adott tagállam kormánya képviselojének szavazati jogát.

Mivel az EU helyreállítási tervének nem feltétele a jogállamiság egyes tagállamokon belüli védelme, az EU hatalma csorbul a Magyarországhoz és Lengyelországhoz hasonló államok részérol tett olyan lépések korlátozására vonatkozóan, melyek a kisebbségek jogait, a bírói függetlenséget és a sajtó szabadságát veszélyeztethetik.

Bár az Orbán Viktort rendeleti kormányzásra felhatalmazó vészhelyzeti törvényhozás június 18-án véget ért, Magyarország ezt egy új törvénnyel váltotta le, mely lehetové teszi a kormány számára a rendeleti kormányzás visszaállítását, valahányszor az közegészségügyi vészhelyzetet állapít meg. Ez a hatalommal való visszaéléshez és az emberi jogok megsértéséhez adhat további keretet. Egy olyan salátatörvény is elfogadásra került, mely korlátozza a transz egyének jogait és intézkedéseket foganatosít a kormány befolyásának kulturális intézményekre való kiterjesztésére. Továbbá az EU helyreállítási tervének bevezetését követo napon menesztették Dull Szabolcsot, Magyarország legnagyobb független híroldalának, az Index -nek a foszerkesztojét. Erre mindössze egy hónappal azt követoen került sor, hogy aggályát fejezte ki a szervezetét éro politikai beavatkozás miatt. Ez aggasztó módon igazolja Orbán miniszterelnöknek az eltéro vélemények rendszabályozására irányuló fellépését, az EU helyreállítási tervével kapcsolatos „gyozelmét” követoen.

VÉGE

Megjegyzés a szerkesztonek

  1. Magyarországról szóló, ide vonatkozó anyagok megtekintéséhez ide kattintson:
    www.ibanet.org/Hungary
  2. Lengyelországról szóló, ide vonatkozó anyagok megtekintéséhez ide kattintson:
    www.ibanet.org/Human_Rights_Institute/Work_by_regions/Europe/Poland
  3. Az International Bar Association’s Human Rights Institute (IBAHRI)egy önálló és pénzügyi szempontból független szervezet, melynek célja az emberi jogok támogatása, védelme és érvényesítése az igazságos jogállamiság keretei között, valamint az igazságszolgáltatás és a jogi szakma függetlenségének megorzése az egész világon.
  4. Az International Bar Association (IBA), a jogi szakma globális képviseloje és a nemzetközi jogászok, ügyvédi kamarák és jogászegyletek vezeto szervezete. 1947-ben alapult, röviddel az Egyesült Nemzetek létrehozását követoen abból a meggyozodésbol, hogy a világ ügyvédi kamaráiból létrehozott szervezet az igazság alkalmazásával hozzájárulhat a globális stabilitás és a világbéke megteremtéséhez.

További tájékoztatásért kérjük, forduljon ide:

Romana St. Matthew - Daniel
Press Office
International Bar Association
4th Floor, 10 St Bride Street,
London EC4A 4AD

Mobilszám: +44 (0)7940 731 915
Közvetlen szám: +44 (0)20 7842 0094
Központi iroda: +44 (0)20 7842 0090
Faxszám: +44 (0)20 7842 0091

E-mail cím: romana.daniel@int-bar.org
Weboldal: www.ibanet.org